gr thessaloniki


Openbaar Vervoer

Het centrum van Thessaloniki is niet heel erg groot wat gelijk als voordeel heeft dat je veel lopend kunt bereiken. Gelukkig rijden er bussen genoeg, dat zal je wel zien als je eenmaal in het centrum bent aangekomen. Echt luxe zijn de bussen niet, alles kraakt en piept maar rijdt nog wel. Wil je naar de Oude Stad (Bovenstad) door de Grieksen zelf 'Ano Poli' genoemd, neem dan bus 23 naar boven. Kijk voor de vertrektijden voor deze en alle andere buslijnen op de website van het stadsvervoer, zelf gebruikte ik de handige App Moovit.

 

Bus

Afgezien van de fiets of de taxi is de bus het enigste vervoersmiddel in Thessaloniki. Een metrosysteem heeft de stad (nog) niet.  Kaartjes voor het openbaar vervoer in Thessaloníki koop je bij de openbaar vervoer kiosk of in de bus bij de automaat, let erop dat de automaat geen geld wisselt. Wanneer je je kaartje bij de chauffeur koopt betaal je € 0,10 extra. Stempel je kaartje zodra je in de bus bent gestapt. Een enkel ritje kost €0,80, een retourtje binnen anderhalf uur €0,90 en een kaartje dat 24 uur geldig is €4,00

 

Culturele Bus 50

Bus 50 is een nette bus voorzien van Airco die in ongeveer een uur een interessante route langs 15 haltes rijdt langs ongeveer 46 bezienswaardigheden in de stad. In de bus koop je een kaartje en daarbij krijg je een plattegrond en een folder met informatie in het Engels. Op de TV Schermen in de bus worden beelden getoond en veel achtergrond informatie klinkt uit de speakers. Ik moet hier wel gelijk bij zeggen dat het commentaar in het Grieks was toen wij de rit de zelf maakten. Desalniettemin is het een hele leuke tour die ook door Ano Poli gaat. Het beginpunt en tevens ook eindpunt is de White Tower. Uitstappen mag altijd maar omdat het nou eenmaal geen Hop-on Hop-off bus is, mag je dus niet meer instappen zonder een nieuw kaartje te kopen. De kaartjes kosten maar € 2,00 per persoon. De bus rijdt elk heel uur van Juni - September van 08.00-21.00 uur en van Oktober tot Mei van 09.00-16.00 uur. 

Opstappunt : Met je rug naar het water, rechts van de White Tower.

 

Metro

Helaas rijdt de metro nog niet in Thessaloniki. De bouw van de 9,6km lange tunnel startte in 2006 en er zouden 13 stations moeten komen. Inmiddels zijn de tunnels allang klaar maar de stations nog niet. Al met al had de metrolijn in 2012 open moeten gaan maar tijdens de bouw van van het metrostation Venezelou – Egnatia vonden Archeologen restanten van een Byzantijnse stad. Omdat dit eerst onderzocht moest worden kwam alles til te liggen. Na onderzoek werd er besloten dat deze vondst een onderdeel zou gaan worden van het metrostation Venezelou – Egnatia, vergelijkend met de metrolijn in Athene.