gr thessaloniki


thess vliegveld thess sightseeing thess transport thess greek food

tips shopping thess bynight thess meteora thess chalkdiki

Thessaloniki, de bruid van Thermaikos.

Zoals de stad door de inwoners genoemd wordt, is de hoofdstad van de Griekse provincie Macedonië en ligt aan de kust van Noord-Griekenland met uitzicht over de Thermaische golf. De grote brand van 1917 verwoestte een groot deel van het historische centrum. Na de tweede Wereld Oorlog verrezen er in het oostelijk deel van de stad veel nieuwe appartementengebouwen in mediterrane stijl om te voldoen aan de vraag naar nieuwe woningen. De stad is vernoemd naar de halfzuster van Alexander de Grote. Na de overwinning op de Thessaliers, gaf hun vader, Filippos II, haar de naam Thessaloniki (Niki betekent overwinning). 

Odos Egnatia

Dwars door de stad loopt de Odhos Egnatia, de grote Romeinse heirweg (een Middeleeuwse weg) die Rome met Byzantium verbond. De vier hoofdboulevards, Tsimiski, Ermou, Egnatia en Agiou Dimitriou lopen parallel aan de zee en worden loodrecht gekruist door dwarsstraten die op de zeeboulevard uitkomen. Straatnamenbordjes zijn meestal in Grieks en Romeins schrift; de weg raak je niet snel kwijt. Je hoeft geen Grieks te kunnen lezen en ook niet te spreken. Thessaloniki is een grote studentenstad dat ervoor zorgt dat je in cafés en winkels vaak bediend wordt door iemand die Engels spreekt, uiteraard waarderen de Grieken het wel als je een paar zinnetjes, desnoods woordjes, Grieks spreekt.

Hoogtepunten

Vanuit Thessaloniki is het heel makkelijk om een paar hoogtepunten uit de Griekse beschaving te bezoeken. Pella, de vroegere hoofdstad van Macedonië, is de geboorteplaats van Alexander de Grote, Vergina waar tijdens opgravingen het graf van Pilippus II werd ontdekt en Stageira, vlakbij de stad Olympiada in Halkikdidi, de geboorteplaats van de Griekse filosoof Aristoteles. De tijdens opgravingen gevonden kunstschatten zijn tentoongesteld in het Archeologisch Museum van Thessaloniki. De stranden van Chalkidiki zijn makkelijk te bereiken vanuit Thessaloniki. Heb je de tijd, ben je bereid om er een stukje voor te rijden met een huurauto of een georganiseerde tour, bezoek dan Meteora met haar kloosters hoog op de rotsen, dit gebied is 1 van de meest opvallende en indrukwekkende monumenten van de wereld.

Byzantijnse kerken en kerkjes met boeiende iconen en mozaïeken, een kleurrijke bovenstad en een wirwar van kronkelige straatjes, een benedenstad van brede lanen en schaduwrijke parken, verborgen markten, modieuze winkels en een elegante zeeboulevard met een keur aan mondaine cafés en trendy restaurants.

Klimaat

Het klimaat van Thessaloniki is een warm mediterraan klimaat. Toch is het er gemiddeld iets minder warm dan de zuidelijker gelegen plaatsen in Griekenland. In de zomer ligt de temperatuur meestal rond of boven de 30 graden. De wintermaanden zijn er koel en erg nat. De zomermaanden zijn erg aangenaam warm en tijdens de warmste zomerdagen ligt de temperatuur ver boven de 30 graden Celsius. Tijdens deze dagen kan je het beste in de buurt van de zee doorbrengen omdat de altijd aanwezige zeewind voor de nodige verkoeling zorgt.